Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda cezasını infaz etmekte olan hükümlü ve tutukluların moral motivasyonlarını artırmaya yönelik olarak onların vatan ve millet sevgisini artırmak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, milli ve manevi değerlerimizi yükselterek tarihsel ve kültürel geçmişimizi bu günlere taşıyıp manevi ve milli değerlerimizin özümsenmesini sağlamak amacıyla önemli gün ve haftalarda günün anlam ve önemine yakışacak şekilde programlarlar düzenlenmektedir.
Bu düşünce ve amaçla hükümlü ve tutukluların aktif görev aldığı ve birçok hükümlü/tutuklunun izleyici olarak katıldığı 12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 103. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı konulu program düzenlendi.
Kurum konferans salonunda düzenlenen programa, Kurum Müdürü, Kurum 2. Müdürleri, İdare Memurları, diğer servis çalışanları, infaz koruma memurları ve çok sayıda hükümlü tutuklu katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep birlikte okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı.
Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kutlanır. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.
Ulusun bağımsızlığını temsil edecek bir Milli Marş yazılması için Millî Eğitim Bakanlığı, TBMM’den kanun çıkartarak yarışma düzenler.
Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan ve akıllardan çıkmayan “Çanakkale Şehitleri’ne” adlı şiiriyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, Millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ den millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır.
TBMM, Akif’in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirdi ve Mehmet Akif’e şiirini yazması için davet göndermiştir. Mehmet Akif ödül şartı olmadığı için bir şiir yazar ve Meclis’e sunar.
Yarışma için 724 şiir gönderilir. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenir. 7 tanesi ayrılır. Finale kalan 7 şiir çoğaltılarak milletvekillerine dağıtıldı. Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Akif'in şiirini bütçe görüşmeleri sırasında Bütçe Komisyonu önünde okudur. Şiirin yeni yılbaşında TBMM kürsüsünde okunması önerildi. Hamdullah Suphi Bey zaten çok iyi bir hatipti. Kürsüye gelerek o gür ve coşkulu sesiyle Akif'in şiirini okuyunca çok alkış aldı.
12 Mart 1921 günü yapılan Meclis görüşmeleri sırasında Balıkesir Milletvekili İsmail Fazıl Paşa Akif'in şiirinin bir daha okunmasını teklif etti. Hamdullah Suphi Bey kürsüye gelerek, coşkulu ve heyecanlı olarak şiiri bir daha okudu. Milletvekilleri ayakta dinlediler ve alkışladılar. Aynı anda İstiklâl Marşı üzerinde tartışma ve görüşmeler başladı. Bazı milletvekilleri bu şiir seçiminin kurulacak özel bir komisyonda yapılmasını teklif ettilerse de, oturumu yöneten ikinci başkan Adnan Adıvar Akif'in şiirinin kabulünü milletvekillerinin oyuna sundu. Çoğunluğun oylarıyla 12 Mart 1921 de İstiklâl Marşımız kabul edildi.
Programın devamında günün anlam ve önemine ilişkin video ve kısa film gösterimi yapıldı.
Programa hükümlüler kürsüye gelerek şiirlerini okuyarak devam edildi. Hükümlü ve tutuklular arasında düzenlenen Şiiri Güzel Okuma yarışmasında dereceye giren hükümlülere Kurum Müdürümüz İlhan İRGİN tarafından Teşekkür Belgesi verildi.
12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ